ouderen en beweging

Beweging verkleint risico hart- en vaatziekten voor te zware oudere

Te zware oudere verkleint risico hart- en vaatziekten met beweging

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging, dan bij het streven naar een gezond gewicht. Voldoende lichamelijke inspanning alleen kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC op basis van gegevens van het bevolkingsonderzoek ERGO uit Rotterdam.

De onderzoekers publiceerden hun studie deze week in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

Bewegen belangrijker dan gewicht

Dat overgewicht en obesitas het risico op hart- en vaatziekten vergroten, is inmiddels bekend. De meeste mensen krijgen dan ook het advies om af te vallen.

‘Maar bij 65 plussers ligt dit genuanceerder’, zegt Chantal Koolhaas van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC. ‘In onze studie vinden we dat bewegen op hogere leeftijd belangrijker is dan het hebben van een gezond gewicht als we kijken naar het risico op hart- en vaatziekten.’

Fietsen, wandelen of tuinieren

‘Zelfs ouderen met een gezond gewicht kunnen het risico verkleinen door dagelijks voldoende te bewegen. Het gaat dan niet eens zozeer om intensief bewegen, maar om de dagelijkse huishoudelijke zaken zoals fietsen, wandelen of tuinieren.’

Geen direct verband gewicht

De onderzoekers volgden gedurende vijftien jaar meer dan 5.000 ouderen van gemiddeld 70 jaar. Ze keken onder andere naar hun gewicht, leefstijl, voeding en eventuele erfelijke hart- en vaatziekten.

Zestien procent van deze ouderen werd in de loop van de tijd ziek, maar de onderzoekers vonden bij deze hart- en vaatpatiënten geen direct verband met hun gewicht, wel was er een verband met lichamelijke inspanning.

Zware oudere en bewegen

Koolhaas: ‘Bij mensen met overgewicht (met een BMI van 25 tot 30) zien we dat het risico op een hartaanval of beroerte verdwijnt zodra ze ongeveer vier uur per dag aan lichaamsbeweging doen. Van de te zware ouderen die ongeveer twee uur per dag bewogen, werd één op de drie ziek.’

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusies niet zonder meer van toepassing zijn op andere leeftijdsgroepen.

Bron: voeding.nu

Related Post