immuunsysteem

Iedere hap voedsel triggert je immuunsysteem

Voedsel en je immuunsysteem

Wanneer we eten, krijgen we niet enkel nutriënten binnen, maar ook een significante hoeveelheid bacteriën die een ontstekingsreactie uitlokken. Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek.

Als we eten richt het lichaam zich tegelijkertijd op de distributie van de verteerde glucose als op meegekomen bacteriën. Dit lokt een ontstekingsreactie uit die het immuunsysteem activeert. De inflammatie heeft echter ook positieve aspecten. In gezonde individuen spelen ontstekingsreacties op korte termijn een belangrijke rol in de glucoseopname in de cellen en de activatie van het immuunsysteem. De Zwitserse onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het Journal of Nature Immunology.

Activatie van het immuunsysteem

De Zwitserse onderzoekers tonen aan dat het aantal macrofagen (afweercellen) in de darmstreek toeneemt gedurende etenstijd. Deze cellen produceren de signaalstof IL-1β, een belangrijke speler bij ontstekingen. De geproduceerde hoeveelheid van deze stof is afhankelijk van het bloedglucosegehalte. Bij een hoog bloedglucosegehalte veroorzaakt insuline een toename in productie van IL-1β door de macrofagen. Dit stimuleert op haar beurt de insulineproductie in de pancreas. Insuline en IL-1β werken dus samen bij de bloedglucoseregulering, terwijl de signaalstof verzekert dat het systeem ten behoeve van immuniteit zo wordt voorzien van glucose en zo actief blijft.

Bacteriën en nutriënten

Volgens de onderzoekers is dit mechanisme van het metabolisme en van het immuunsysteem afhankelijk van de bacteriën en nutriënten die ingenomen worden met een maaltijd. Bij een toereikende hoeveelheid nutriënten is het immuunsysteem in staat om zich te weren tegen onbekende bacteriën. Het omgekeerde is ook van toepassing: wanneer er een tekort van bepaalde nutriënten is, worden de weinige overgebleven calorieën gereserveerd voor de belangrijkste levensfuncties. Dit gaat ten koste van het immuunsysteem. Bij mensen met overgewicht faalt dit ontstekingsproces en kan het tot diabetes kan leiden. Bij diabetespatiënten zet de signaalstof IL-1β chronische inflammatie in gang en zorgt ervoor dat de insulineproducerende bètacellen hun werk niet meer doen.

Bron: Voeding.nu

Related Post