koolhydraten

Koolhydraten mogelijk beter verdragen op het eind van de maaltijd

Postprandiale hyperglycemie is bij type 2-diabetici geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is nu gebleken dat die glycemische piek zou kunnen verminderen door koolhydraten pas aan het eind van de maaltijd te eten in plaats van voor of tijdens de maaltijd.

Een nieuwe gerandomiseerde cross-overstudie, gepubliceerd in BMJ Open Diabetes Research & Care, onderzocht welke impact de volgorde van voedingsproducten heeft op de postprandiale glycemische piek. De studie had betrekking op zestien personen met type 2-diabetes (DT2), die werden behandeld met metformine. Hun gemiddelde leeftijd was 58 jaar, hun BMI 33 kg/m2 en hun HbA1C bedroeg 6,5%.

Een maaltijd is meer dan een combinatie van voedingsstoffen

De deelnemers kregen isocalorische maaltijden voorgeschoteld met telkens 55 gram eiwitten, 10 gram vetten, 65 gram koolhydraten en 575 kilocalorieën, waarbij de volgorde van de voedingsproducten werd afgewisseld:

  • Eerst de koolhydraten (CF) met 120 ml sinaasappelsap, 90 gram ciabattabrood en 5 gram boter, tien minuten later gevolgd door de eiwitten en de groenten met 150 gram kip, 45 gram sla, 50 gram tomaat, 75 gram komkommer en 15 gram vinaigrette.
  • Eerst de eiwitten en de groenten, en vervolgens tien minuten later de koolhydraten (CL).
  • Alle ingrediënten tegelijkertijd in de vorm van een sandwich (S) samen met het sinaasappelsap.

Consumptievolgorde van koolhydraten is van invloed op de glycemie

De onderzoekers deden metingen vóór de maaltijd, en 30 en 180 minuten na de maaltijd. Dit waren de resultaten:

  • De schommelingen van de glucagonspiegel bleken niet significant te verschillen tussen de drie maaltijdvarianten.
  • Het GLP-1-niveau lag hoger bij de CL-maaltijden.
  • Als de koolhydraten als laatste werden gegeten, was er minder insulineafscheiding (25% minder dan bij de CF-maaltijd), wat een lagere hyperglycemie suggereert. Tussen de CL- en de S-maaltijden was er geen significant verschil.
  • In overeenstemming met de voorgaande resultaten lagen de bloedsuikerspiegels 54% en 40% lager bij de CL-maaltijd in vergelijking met respectievelijk de CF- en de S-maaltijden.

Het lijkt erop dat eerst eiwitten en groenten eten de maaglediging vertraagt, waardoor een postprandiale bloedsuikerpiek wordt vermeden.

Door het geringe aantal proefpersonen kunnen hieruit echter nog geen nieuwe aanbevelingen worden afgeleid. Het geniet vooralsnog dus de voorkeur om de huidige levensstijl- en dieetaanbevelingen te volgen, namelijk een gezonde voeding in combinatie met lichaamsbeweging.

Bron: site foodinaction.com

Related Post