1/3 deel van je maag blijft bij een maagverkleining - Meer weten? Cora berndt Diëtist

Bariatrische chirugie (maagverkleining)

Verplichte begeleiding bij ernstig overgewicht met verhoogd risico op complicaties. Begeleiding naar een chirurgische ingreep. Voor- en na-traject is verplicht. (I.s.m. N.O.K. = Nederlandse Obesitas Klinieken)

Hier gaat het om professionele & verplichte begeleiding bij ernstig overgewicht (obesitas) met verhoogd risico op complicaties. Begeleiding naar een chirurgische ingreep is een relatief lang traject omdat een patiënt gewoontes moet afleren en nieuwe gewoontes moet aanleren, daarnaast zijn er vaak lange wachttijden. Je moet voortijdig leren wat, hoe en wanneer moet je eten en drinken en dit jezelf opleggen voor de rest van je leven. Inclusief het gebruik van een supplement: vitaminen en mineralen die je nu niet in voldoende mate binnen kunt krijgen via je voeding. Wat kan je niet meer verdragen na een operatie? Wat gebeurt er als je toch verkeerd eet/drinkt?

Het gaat om een voortraject ter voorbereiding op de operatie, maar ook om een na-traject, om in de gaten te houden of de patiënt geen terugval krijgt, dus toch weer groeit, of dat hij of zij klachten krijgt.

Bij het weghalen van een klein stukje of (meestal) het grootste deel van de maag, kan er minder voedsel gegeten worden omdat er in de maag geen plek meer is voor hetzelfde als dat men gewend was. Je wordt dus gedwongen om minder te eten en je moet dit leren voelen. Je moet dan naar 6 heel kleine maaltijden per dag en je mag alleen drinken tussen de maaltijden door. Volumes niet grote dan een koffie- of theekopje. Dan val je natuurlijk vanzelf af, maar je brein en je lichaam wennen ook aan de kleine hoeveelheden, dus je krijgt minder snel signalen van maag of brein om te gaan eten.

Zowel de voorbereiding vergt aanpassingen aan je normale gewoontes, ritme en leven als het gehele leven erna!

Hulp bij een maagverkleining operatie ? Cora Berndt - Diëtist

Ga je voor de maagverkleining, dan zal je zeer waarschijnlijk naar mij doorverwezen worden door het NOK. Dat is dan het traject ter voorbereiding op de maagverkleining. Vooral een stukje gedrag en eetregels komen dan ter sprake. Na de operatie is het verstandig om te zorgen dat je niet van de richtlijnen afdwaalt. Maak daarom gerust zo nu en dan een afspraak om even te checken of je nog goed bezig bent. Dwaal je toch per ongeluk af, dan help ik je graag weer op de goede weg!

Na een mooie tijd van helpen, uitleggen, begeleiden, tekenen op flip-overs, oefenen op "de matjes",  Emotie-eten-de-Baas en soms heel persoonlijke en soms verdrietige momenten en gesprekken over voeding en voedsel en snaaimomenten met mijn patiënten en cliënten, plus natuurlijk de momenten van trots, blijdschap en lachbuien met patiënten heb ik besloten om te stoppen met mijn praktijk... In december 2022 zal ik mijn laatste afspraken hebben, vanaf 15 december is de praktijk definitief gesloten. Daarna verwijs ik mijn cliënten/patiënten door naar de diëtisten van Previtas in De Leefstijlstraat, Waanderweg 50 te Emmen. Iedereen is echter vrij om te kiezen voor een andere diëtist. 

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in Emotie eten (eten, snoepen, snaaien wanneer er geen honger is, maar trek omdat: het een rotdag was, om iets te vieren, of wegens verdriet of onrust, op de bank met laptop of tv... of omdat je het gewoon verdiend hebt, of uit gewoonte), die mensen kunnen kijken op de website van Emotie-eten-deBaas: daar staan alle specialisten op de website vermeld, met foto en waar ze hun praktijk hebben en hun contactgegevens.