Leefstijl - Cora Berndt Diëtist in Emmen en omstreken

Leefstijl

Als diëtist met veel kennis en ervaring op het gebied van leefstijl help ik u graag op weg. Je leefstijl is bepalend voor bijna alles en is afhankelijk van of je wilt veranderen. Wat valt er allemaal onder leefstijl? Gezond eten, voldoende bewegen, voldoende slapen, werk je in ploegendienst, kan je voldoende ontspannen (en lachen), hoe zit het met je sociale contacten, heb  of ervaar je stress, kom je genoeg in de buitenlucht, heb je voldoende scholing en uitdagingen en welke gewoontes dragen bij aan je gezondheid/welbevinden en welke zouden ‘bijgeschaafd’ moeten worden?

Voldoende bewegen is per persoon anders. Dat is afhankelijk van leeftijd, gezondheid/lichamelijke beperkingen, werk en van hoe het geestelijk met je is gesteld. Een duwtje in de rug en laagdrempelig beginnen is vaak een eerste stap. Het advies was ooit 30 minuten per dag om mee te beginnen. Een sportschool is soms te hoog gegrepen, maar er blijven voldoende andere mogelijkheden over. Daar ga ik graag met je over in gesprek.

Werken op onregelmatige tijden

Ploegendienst is werken op onregelmatige tijden in trajecten die verschuiven. Ons lichaam is gemaakt om mee te draaien in het systeem van dag en nacht, dus licht en donker. Zodra het buiten begint te schemeren geven onze ogen die waarneming door aan ons brein. Dan wordt er alvast gestart met de productie van melatonine. Dit zorgt ervoor dat we overschakelen naar een periode van rust en herstel in en van ons lijf. We horen dan binnen een redelijke tijdspan te gaan slapen. In onze slaap hebben we een aantal keer een aangepaste verbranding: we schakelen dan over op vetverbranding, en tijdens die vetverbranding gaat ons lichaam afvalstoffen ‘wegbrengen’ naar onze lever, naar het eind van onze darmen en naar onze nieren/blaas. Een mooi proces! En mooie bijkomstigheid: vet verbranden tijdens je slaap… dat is fijn!

Bij mensen in ploegendienst is dit proces vaak in de war, waardoor er gegeten wordt op afwijkende tijden. Er wordt vaak voor ongezond gekozen, want een verhoogde suikerspiegel geeft ons een goed gevoel (vergelijkbaar met het effect van de ‘energie-drankjes’). Maar onze maag, lever, alvleesklier en darmen worden daar niet blij van. Het lichaam gaat ‘op de hobbel’ met als gevolg risico op de moderne welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, cholesterol problemen en darmklachten…

Slaap, ontspanning, stress: wanneer deze 3 in orde zijn, heeft het lichaam gelegenheid om telkens te herstellen. Elke dag en elke nacht weer. Ik kan hiervoor tips en adviezen geven, of desnoods doorverwijzen naar andere zorgverleners.

Leefstijl sfeer foto Cora Berndt

Na een mooie tijd van helpen, uitleggen, begeleiden, tekenen op flip-overs, oefenen op "de matjes",  Emotie-eten-de-Baas en soms heel persoonlijke en soms verdrietige momenten en gesprekken over voeding en voedsel en snaaimomenten met mijn patiënten en cliënten, plus natuurlijk de momenten van trots, blijdschap en lachbuien met patiënten heb ik besloten om te stoppen met mijn praktijk... In december 2022 zal ik mijn laatste afspraken hebben, vanaf 15 december is de praktijk definitief gesloten. Daarna verwijs ik mijn cliënten/patiënten door naar de diëtisten van Previtas in De Leefstijlstraat, Waanderweg 50 te Emmen. Iedereen is echter vrij om te kiezen voor een andere diëtist. 

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in Emotie eten (eten, snoepen, snaaien wanneer er geen honger is, maar trek omdat: het een rotdag was, om iets te vieren, of wegens verdriet of onrust, op de bank met laptop of tv... of omdat je het gewoon verdiend hebt, of uit gewoonte), die mensen kunnen kijken op de website van Emotie-eten-deBaas: daar staan alle specialisten op de website vermeld, met foto en waar ze hun praktijk hebben en hun contactgegevens.